wtorek, 27 sierpnia 2013

Kuchnia staropolska

Indiankę fascynuje kuchnia staropolska, a zwłaszcza jej oryginalny język :)))

Kluski ziemniaczane z pierwszej połowy XIX wieku:
"Kluski kartoflane
Umocz jedną bułkę w mleku, dzień przódy mają się robić te kluski, wyduś ją potem zmięśniałą, utrzej 6-3 zgotowanych kartofli i zamieszaj je oraz z wyduszoną bułką. Zrobiwszy to, wbij 2 całe jaja i 3 żółtka, dolej około 4 łuty roztopionego masła, i dodaj kilka też w maśle wypieczonych bułczanych grzanek, albo też pieczonej, drobno posiekanej słoniny, i kilka łyżek pszennej mąki do tego, zrób z tego kluski, ugotuj je w solonej wodzie, i dawaj je okruszynami z bułki posypane i masłem polane na stół. Gdyby kluski jeszcze za miękkie były, to trzeba tylko okruszyn z bułki im dodać."

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj!